Waarom bleken mensen hun tanden?​

Waarom bleken mensen hun tanden?
Tegenwoordig weet iedereen wel dat u uw tanden kunt (laten) bleken. Maar waarom willen mensen eigenlijk hun tanden laten bleken? En is het iets van deze tijd, of willen mensen al veel langer wittere tanden hebben? Daar gaan wij in dit artikel dieper op in!

De voornaamste reden
De voornaamste reden dat mensen hun tanden willen bleken, is omdat zij wittere tanden willen. Witte tanden zijn in het Westen al jarenlang een schoonheidsideaal. Waar het eerder nog niet heel erg was om gelige tanden te hebben, willen de meeste mensen nu toch echt graag spierwitte tanden. Dat komt voornamelijk doordat wij beroemde mensen zoals acteurs, presentatoren en modellen met alleen maar een spierwitte glimlach zijn. Om ons een beetje met die mensen te kunnen associëren, ons een beetje zo als hen te kunnen voelen, willen we graag ook wat zij hebben. Een succesvolle carrière in de showbusiness, een afgetraind lichaam en een aantal miljoenen op de bank is voor velen van ons lastig te bereiken.

Wat we wel makkelijk kunnen bereiken wat deze beroemdheden ook hebben, is hun witte glimlach. Tegenwoordig zijn er namelijk allerlei salons en tandartspraktijken waar u gemakkelijk en voor een niet al te hoge prijs je tanden kunt bleken.

Zijn witte tanden altijd en overal hip geweest?
Al sinds de Romeinse Oudheid bleken mensen hun tanden. De mensen probeerden toen vooral hun tanden te bleken met urine. Dat komt omdat bij urine na verloop van tijd ureum, oftewel urinezuur vrijkomt. Dit is hetzelfde stofje wat ook vrijkomt bij carbamideperoxide; een ingrediënt dat in veel bleekmiddelen zit om tanden te bleken.

Andere schoonheidsidealen omtrent het gebit
Niet overal te wereld zijn witte tanden al een lange tijd een van de schoonheidsidealen. Zo versierden de Maya’s duizenden jaren geleden hun tanden met bijvoorbeeld groene en zwarte jade.

Zwarte tanden
Voor de Tweede Wereldoorlog was het in Japan gebruikelijk dat vrouwen hun tanden zwart kleurden, zodra ze in het huwelijksbootje stapten. Dat stond namelijk voor trouw. Bovendien steken zwarte tanden mooi af tegen een lichte huid, wat in Japan destijds een schoonheidsideaal was. In Noord-Vietnam kleuren vrouwen van een aantal bevolkingsgroepen hun tanden nog steeds zwart. Zij doen dat vanaf dat ze 10 jaar oud zijn. Deze bevolkingsgroepen vinden juist dat zwarte tanden symbool staan voor schoonheid én dat het tandbederf tegengaat.

Sirihpruimen
Leden van sommige Aziatische stammen kauwen op sirihpruimen om rode tanden te krijgen. Tijdens het kauwen ontstaat een rode pasta die na een tijdje het gebit rood kleurt. Het kauwen op deze pruimen is heel slecht voor het gebit, maar sommige mensen blijven het toch doen.

Tanden vijlen
Het vijlen van tanden komt in Afrikaanse landen en op Bali voor. Mannen van het Ethiopische nomadenvol vijlen hun tanden tot scherpe driehoekjes, zodat de tanden net haaientanden lijken. Op Bali wordt bij bruiden een stukje van hun bovenste tanden gevijld. Ze denken dat ze daarmee slechte eigenschappen zoals hebzucht, jaloezie weghalen.

Tanden laten bleken
Toch is in Nederland al eeuwenlang een stralend, wit gebit een schoonheidsideaal. En het ziet er niet naar uit dat, dat ooit zal veranderen. Mensen vinden witte tanden er gewoonweg verzorgder uitzien en het is een van de weinige schoonheidsidealen, waar je gemakkelijk aan kunt voldoen. Dat kan namelijk door uw tanden te laten bleken.

Waar kunt u uw tanden laten bleken?
Wilt u graag wittere tanden? Dan kunt u uw tanden laten bleken bij De Tandenbleker Nederland. Wij zijn een specialist op het gebied van tanden bleken. Bovendien werken bij ons alleen mensen die intern zijn opgeleid en over de nodige vakkennis beschikken om goed tanden te kunnen bleken. Wij beschikken over meerdere vestigingen verspreid over België, Nederland en zelfs Marokko. Hierdoor is er vast en zeker wel een salon bij u in de buurt. Zo kunt u bijvoorbeeld uw tanden laten bleken in Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Kijk op onze website welke vestiging bij u in de buurt zit. U kunt bij ons geheel gemakkelijk online een afspraak maken bij de salon van uw keuze!

Spread the word

nl_NLNL
de_DEDE fr_FRFR nl_NLNL