Menu
Menu

Hoe moet u eigenlijk tandenpoetsen?

Hoe kunt u het beste tandenpoetsen?

Wij hebben al in meerdere artikelen uitgelegd dat als u verkleuringen van uw tanden zo veel mogelijk wilt tegen gaan, het belangrijk is dat u uw tanden goed poetst. Wat is eigenlijk de beste manier om tanden te poetsen? Wanneer en hoe vaak kunt u het beste uw tandenpoetsen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.

Wanneer kunt u het beste tandenpoetsen?

U kunt het beste 2 keer per dag uw tanden poetsen. Het is hierbij belangrijk dat u hier vaste momenten voor heeft. Heeft u snel last van gaatjes? Dan kunt u het beste uw tanden 3 tot 4 keer op een dag poetsen.

Het is een heel goed idee om uw tanden voor het slapengaan te poetsen. Terwijl u slaapt, vindt er namelijk geen natuurlijke reiniging in uw mond plaats. Als u uw tanden niet poetst voordat u gaat slapen, kan viezigheid zoals tandplak zich ophopen. Tandplak kan uiteindelijk tandsteen veroorzaken.

’s Ochtends voor of na het ontbijt

Het volgende juiste moment om uw tanden te poetsen is wanneer u ’s ochtends weer wakker bent. De meeste mensen poetsen hun tanden direct na het ontbijt. Dat lijkt ook logisch, want u wilt natuurlijk met schone tanden en een frisse adem de deur uitstappen. 

Let wel op: wanneer u direct na het ontbijt uw tanden poetst, kan dit voor uw tanden erg schadelijk zijn. Dat is helemaal het geval als uw ontbijt vooral uit zuur en suiker (zoals ontbijtgranen, sap en fruit) bestaat. Als u te snel na het ontbijt uw tanden poetst, kunnen het zuur en de suiker uw tandglazuur aantasten. Het beste kunt u na het ontbijt een half uur wachten met tandenpoetsen. Wanneer u geen tijd wilt verliezen, omdat u bijvoorbeeld naar uw werk moet, kunt u het beste even uw tanden op werk poetsen. Of poets uw tanden voor het ontbijt en kleedt u daarna aan enzovoorts. De etensresten die na het ontbijt nog op uw tanden zijn achtergebleven kunt u met een tandenstoker of flosdraad weghalen.

Hoelang moet u uw tanden poetsen?

Het beste kunt u per poetsbeurt uw tanden 2 minuten poetsen. Sommige mensen denken dat ze inderdaad zo lang hun tanden poetsen, maar doen het in werkelijkheid toch korter. Om er zeker van te zijn dat u inderdaad 2 minuten lang uw tanden poetst, kunt u dit met een timer bijhouden.

Hoe kunt u het beste tandenpoetsen?

Tandenpoetsen lijkt een fluitje van een cent, toch doet niet iedereen het goed. Om er zeker van te zijn dat u goed uw tanden poetst, volgt u de volgende stappen:

  1. Plaats de borstel met een hoek van 45 graden op uw tanden.
  2. Maak voorzichtig ronde bewegingen met de borstel.
  3. Beweeg de borstel ondertussen ook kort heen en weer.
  4. Borstel eerst de voorkant van uw tanden, daarna de bovenkant en vervolgens de achterkant.
  5. Neem tijdens het poetsen ook uw tandvlees mee.
  6. Borstel tot slot zachtjes uw tong, zodat u bacteriën verwijdert. Bovendien zorgt het borstelen van de tong ervoor dat u een nog frissere adem krijgt.

Heeft u een elektrische tandenborstel? Die maakt automatisch al zelf de ronddraaiende bewegingen. Let er bij deze borstel echter wel op dat u geen enkele oppervlakte van uw gebit en tandvlees mist.

Flossen na het tanden poetsen

Sommige plekjes, zoals tussen de tanden, zijn lastig of niet goed met een tandenborstel te bereiken. Het beste kunt u daarom na het poetsen van uw tanden ook flossen met een flosdraadje. Wikkel de uiteinden van het flosdraadje om de middelvingers van uw handen. Breng daarna het flosdraad tussen de tanden aan en beweeg van voor naar achter. Het is al voldoende om 1 keer per dag te flossen.

Laat uw tanden regelmatig goed reinigen

Naast het regelmatig en de op juiste manier poetsen van uw tanden, is het ook een goed idee om uw tanden eens in de zoveel tijd goed te laten reinigen.

Zo kunt u uw tanden laten polijsten. Tijdens een polijstbehandeling wordt hardnekkig tandaanslag verwijderd. Uw tanden zullen na een behandeling niet alleen gladder en schoner aanvoelen, maar er ook nog eens een stuk beter uitzien. Wilt u graag uw tanden laten polijsten? Dan kunt u hiervoor terecht bij De Tandenbleker Nederland. Bij ons duurt een polijstbehandeling ongeveer 5 minuten, dus voor de tijd hoeft u het niet te laten.

Voor een stralende glimlach, maakt u direct een afspraak

Wilt u uw laten tanden bleken? Kies dan voor ons. Want uw glimlach is ons visitekaartje. Met vestigingen in Nederland, België en Marokko durven wij ons dé expert in het tanden bleken te noemen. Maak direct een afspraak en wij laten u weer stralen of bezoek een vestiging bij u in de buurt.

Spread the word

nl_NLNL
fr_FRFR nl_NLNL