Hoe voorkomt u gelere tanden?

Hoe kunt u gele tanden voorkomen?

Al eeuwenlang zijn witte tanden een schoonheidsideaal. Daarom laten mensen hun gele tanden bleken. Maar is er ook een manier om je gele tanden te voorkomen? Dat vertellen wij je graag.

Is het mogelijk om gele tanden te voorkomen?

Helaas niet. De één heeft wittere tanden dan de ander. Toch heeft bijna niemand van zichzelf spierwitte tanden. Voor een deel bepalen onze genen de kleur van onze tanden. Daarnaast verkleuren tanden door de jaren heen door ouderdom. Bovendien zijn er ook nog externe factoren die tanden geler kunnen maken. Denk hierbij onder andere aan: voeding, roken, tandsteen en medicatie en de conditie van tanden.

Gele tanden door ouderdom

Gele tanden ontstaan naarmate we ouder worden. Dit komt doordat tanden door de jaren heen slijten en het tandglazuur ook steeds dunner wordt of zelfs steeds meer verdwijnt. Dat is ook de reden waarom we bij jongere mensen na een bleekbehandeling sneller een goed resultaat zien dan bij oudere mensen. Door goed voor uw tanden te zorgen, gaat u de verkleuring van uw tanden zo veel mogelijk tegen.

Voeding zorgt ook voor gele tanden

Voeding waar veel suiker en kleurstoffen aan zijn toegevoegd, tasten het tandglazuur aan. Hoe meer uw tandglazuur is aangetast, hoe minder wit uw tanden ogen. Ook zure voedingsmiddelen kunnen uw tanden aantasten. 

Wilt u zo goed mogelijk voorkomen dat uw tanden geler worden? Laat dan de volgende voedingsmiddelen zo veel mogelijk staan:

 • IJs

 • Sap

 • Azijn

 • Thee

 • Koffie

 • Snoep

 • Rode wijn

 • Augurken

 • Rode bieten

 • Energy drankjes

 • Koolzuurhoudende drankjes

 • Rode en donkere sausjes zoals ketchup en sojasaus

Roken draagt bij aan gele tanden

In sigaretten zit nicotine. Dit stofje is niet alleen verslavend, maar laat ook een donkerbruine aanslag op uw tanden achter. Hoe meer u rookt, hoe dieper de aanslag zich in uw tand nestelt. Hoe dieper de aanslag zich in uw tanden nestelt, hoe lastiger het wordt om er weer van af te komen of het te verbergen. Door te roken kunt u zelfs niet alleen gele, maar ook zwarte tanden krijgen. Wanneer u graag zo wit mogelijke tanden wilt, is het eigenlijk noodzakelijk om niet te roken.

Tandsteen heeft een donkere kleur

Nadat u eten of drinken heeft genuttigd, kan er tandplak op uw tanden vormen. Wanneer tandplak niet goed wordt weggehaald, kan het zich ophopen en verkalken. Verkalkte tandplak heet ook wel tandsteen. Tandsteen heeft een donkere kleur, waardoor uw tanden er grauwer door uitzien. Bovendien kan tandsteen ook uw tandvlees ontsteken. Heeft u last van tandsteen? Uw gebit ziet er niet alleen mooier uit als u tandsteen heeft laten verwijderen, maar het is ook nog eens beter voor de conditie van uw gebit.

Wilt u tandsteen voorkomen? Dan kunt u het beste uw tanden goed poetsen. Bovendien kunt u eens in het jaar uw tanden laten polijsten. Tijdens een polijstbehandeling wordt overtollig tandplak weggehaald. Hierdoor wordt dus zoveel mogelijk voorkomen dat er tandsteen op en tussen uw tanden ontstaat. Voor een polijstbehandeling kunt u gewoon bij De Tandenbleker Nederland terecht.

Medicijnen veroorzaken vlekken op uw tanden

Wanneer u medicijnen slikt, doet u dat natuurlijk niet zonder reden. Helaas kunnen medicijnen vlekken op uw tanden veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan donkerbruine of grijze strepen. De tanden kunnen door regelmatig medicijngebruik ook een gelere kleur krijgen. Om van deze vlekjes af te komen, raden sommige mensen en organisaties aan om fluoridesupplementen in te nemen. Deze supplementen verdoezelen namelijk de vlekjes op uw tanden. Echter is uit meerdere onderzoeken gebleken dat fluoride erg schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Het middel kan zelfs hersenbeschadigingen veroorzaken.

De conditie van uw tanden bepaalt de kleur

De conditie van uw tanden bepaalt ook hoe wit of geel uw tanden eruit ziet. Heeft u beschadigingen zoals barstjes of scheurtjes in uw tanden? Tandplak kan zich daar al snel in ophopen. Hierdoor zullen uw tanden er heel wat geler uitzien.

Hoe komt u van gelere tanden af?

Wilt u uw laten tanden bleken? Kies dan voor ons. Want uw glimlach is ons visitekaartje. Met vestigingen in Nederland, België en Marokko durven wij ons dé expert in het tanden bleken te noemen. Maak direct een afspraak en wij laten u weer stralen of bezoek een vestiging bij u in de buurt.

Spread the word

nl_NLNL
de_DEDE fr_FRFR nl_NLNL
×