5mei

Dat suiker slecht is voor het gebit, is bekend. Let daarom op je suiker consumptie. Maar waarom is suiker slecht voor onze tanden? Dat leggen wij in dit blog uit.

Waarom is suiker slecht voor het gebit?
Wij hebben verschillende bacteriën in de mond. Suiker is slecht voor onze tanden, omdat bacteriën in onze mond suiker omzetten in zuur. Zuur kan het tandglazuur aantasten. Het tandglazuur is het beschermlaagje dat om onze tanden heen zit. Tandglazuur kan door zuur worden opgelost en als het glazuur eenmaal weg is, komt het niet meer terug. Wanneer het tandglazuur van je gebit is aangetast, kun je brozere tanden krijgen. Je tanden kunnen er zelfs door verkleuren. Bovendien is de kans groter dat je gaatjes in jouw tanden krijgt.


Wordt tandglazuur altijd aangetast door suiker?
Nee. Het is niet zo dat zodra je suiker eet, jouw tandglazuur wordt aangetast. Tandglazuur kan zichzelf herstellen, maar heeft daar wel even tijd voor nodig. Geef je het tandglazuur niet voldoende tijd om zich te herstellen? Dan zal het glazuur worden aangetast en is de kans groot dat je gaatjes krijgt. Om dit te voorkomen, kun je het beste niet meer dan 7x op een dag eten. Het beste kun je 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes nuttigen. Het beste kun je tussen elk eetmoment ook 2 uur laten zitten, zodat je zeker weet dat het tandglazuur voldoende tijd heeft om zich te herstellen.


Welk soort suiker is slecht voor het gebit?
De meeste mensen denken dat het voldoende is om producten waaraan suiker is toegevoegd, zoals snoep, te vermijden. Echter maken de bacteriën in onze mond geen onderscheid tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers zitten bijvoorbeeld in fruit. Het is natuurlijk ontzettend goed voor onze gezondheid om elke dag fruit te eten. Het beste kun je dit beperken tot 2 stuks fruit (200 gram) op een dag. Vooral bij citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappelen is het belangrijk om er niet meer dan 2 stuks per dag van te eten.
Vermijd naast gaatjes ook tanderosie
Dat je van te veel suiker gaatjes kunt krijgen in jouw tanden, weet je vast al wel. Maar heb je al weleens gehoord van tanderosie? Door zuren kan het tandglazuur worden opgelost, waardoor tanderosie ontstaat. Je kunt last krijgen van tanderosie wanneer je het tandglazuur niet voldoende laat herstellen na het eten van suiker. Daarnaast kun je last krijgen van tanderosie als je te veel en te vaak voedsel eet waar veel zuren in zitten. Het lastige hiervan is dat zuren niet altijd te proeven zijn, doordat de smaak bijvoorbeeld wordt verbloemd door toegevoegde suikers.


Hoe kun je tanderosie herkennen?
Het vervelende van tanderosie is dat je vaak merkt dat je het hebt, wanneer het al in een vergevorderd stadium is. Je zult het namelijk pas merken dat je tanderosie hebt, wanneer het tandglazuur dunner wordt en je ‘vlekjes’ op jouw tanden ziet ontstaan. Daarnaast kan het ook zijn dat jouw tanden tijdens het eten en drinken van zoet en/of koud voedsel gevoelig worden. Echter kan tandglazuur dat is verdwenen niet meer terugkomen. Daarom is het zo belangrijk dat je naast het innemen van suiker ook oppast met het eten en drinken van zuren.


Welk voedsel kun je het beste vermijden?
Bij elke poetsbeurt is het belangrijk dat je niet te hard jouw tanden poetst. Gebruik dus liever een zachte tot middelmatig harde tandenborstel. Druk de tandenborstel tijdens het poetsen bovendien niet al te hard op je tanden. Poets je tanden aan de buitenkant, ga dan naar de bovenkant toe en poets vervolgens de binnenkant. Poets je tanden 2 minuten lang. Hiervoor kun je het beste een elektrische tandenborstel gebruiken.
Voedingsmiddelen met suiker om te vermijden:
– Koek
– Jam
– Cake
– Icetea
– Snoep
– Muesli
– Honing
– Ketchup
– BBQ saus
– Pastasaus
– Pastasaus
– Fruit uit blik
– Soep uit blik
– Chocolademelk
– Magere yoghurt
– Ingeblikte bonen

Voedingsmiddelen met zuren om te vermijden:
– Citrusvruchten
– Appelstroop
– Mayonaise
– Bramen
– Bessen
– Appel
– Jam
– Kiwi


Kunnen jouw tanden worden gebleekt als je last hebt van tanderosie?
Helaas is het af te raden om je tanden te laten bleken wanneer je last heeft van tanderosie. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor het gebit kun je het beste bovenstaande voedingsmiddelen laten staan. Daarom kun je het beste zo goed mogelijk voor je gebit zorgen en bovenstaande voedingsmiddelen niet al te vaak nuttigen. Ook als je last hebt van gaatjes kun je jouw tanden niet altijd laten bleken.
Voor een stralende glimlach, maak direct een afspraak
Heb je geen last van tanderosie of gaatjes en wil je graag wittere tanden? Dan is een bleekbehandeling gewoon mogelijk. Wij zijn gevestigd in Nederland, Duitsland, België en Marokko. Maak direct een afspraak met ons of bezoek een vestiging bij jou in de buurt.

Leave a reply

Wij zijn met meer dan 40 locaties gevestigd in 4 landen.

Hoofdkantoor
Onze diensten
Scroll to top