skip to Main Content
Blog

Waardoor verkleuren tanden?

De een heeft gelere tanden dan de ander. Maar hoe ontstaan verkleurde tanden? Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat tanden verkleuren. In dit blog leggen we je dat graag uit.

Externe en interne oorzaken voor verkleurde tanden

Als we kijken naar het verkleuren van tanden, kunnen we de verkleuringen in twee groepen plaatsen. Zo zijn er interne en externe oorzaken.

Interne oorzaken verkleurde tanden

Interne verkleuringen van de tanden gebeurt vanuit het lichaam. Zo kunnen er verkleuringen in het tandglazuur of tandbeen ontstaan door bijvoorbeeld erfelijkheid, ouderdom, een aandoening van de alvleesklier of medicatie. Ook de staat van de tanden, bijvoorbeeld of er een barstje in zit, zijn interne oorzaken van verkleuringen.

1. Verkleuring door erfelijkheid

Tanden bestaan uit tandbeen en tandglazuur. De dikte van het tandbeen en tandglazuur zijn erfelijk bepaald. De dikte van het tandbeen bepaalt hoe wit je tanden zijn. Glazuur is het beschermlaagje wat om de tanden heen zit. Hoe dikker het glazuur is, hoe beter het tandbeen zijn witte kleur kan behouden. Dit is de reden dat de een van nature wittere tanden heeft dan de ander. Je genen hebben ook grote invloed op hoe snel je tanden door de jaren heen zullen verkleuren.

2. Verkleurde tanden door ouderdom

Door de jaren heen slijten tanden en zal het tandglazuur steeds meer verdwijnen. Hierdoor zullen je tanden door de jaren heen geler worden. Dit is een heel natuurlijk proces wat niet kan worden tegengegaan. Het kan natuurlijk wel worden verbloemd door bijvoorbeeld je tanden te laten bleken.

3. Medicatie tast de kleur aan

Verschillende medicijnen waarin kleurstoffen zitten, kunnen de tanden verkleuren. Dit is vooral ten sprake wanneer jonge kinderen medicijnen innemen.

4. Pas op voor barstjes in tanden

In tanden kunnen barstjes ontstaan door bijvoorbeeld een val. Er kunnen zelfs ook barstjes ontstaan als iemand veel knarst met zijn tanden. Heb je daar last van? Probeer dit dan zo min mogelijk te doen.

Externe verkleuring van tanden

Externe verkleuringen zijn verkleuringen die komen door invloeden van buitenaf. Deze verkleuringen vinden vooral aan de oppervlakte van de tanden en kiezen plaats. Externe verkleuringen zijn verkleuringen die bijvoorbeeld komen door voeding en roken.

1. Letten op bij de volgende voedingsmiddelen

Het helpt al enorm om te letten op wat je eet en drinkt. Sommige drankjes en etenswaren kunnen namelijk je tanden flink verkleuren. Wil je zo lang mogelijk genieten van stralende witte tanden?

Dan kunt u het beste de volgende voedingsmiddelen laten staan:

 • IJs
 • Sap
 • Azijn
 • Thee
 • Koffie
 • Snoep
 • Rode wijn
 • Augurken
 • Rode bieten
 • Energy drankjes
 • Koolzuurhoudende drankjes
 • Rode en donkere sausjes zoals ketchup en sojasaus

Natuurlijk zeggen wij nu niet dat je nooit meer een van bovenstaande voedingsmiddelen mag nuttigen. Wanneer je echter wel zo min mogelijk je tanden wilt laten verkleuren, is het een goed idee om voedingsmiddelen uit dit rijtje niet met regelmaat te nuttigen.

2. Gele tanden door het roken

Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar tast ook je tanden en kiezen aan. Daarnaast kan roken zelfs vullingen laten verkleuren. Bovendien kunnen door roken ontstekingen in je tandvlees ontstaan. Door zo’n ontsteking kan er weer tandplak tussen je tanden ophopen, waardoor je tanden verkleuren. Daarnaast kunnen zulke ontstekingen voor nog meer nare dingen zorgen in je gebit en zelfs in het kaakbot, waardoor het eigenlijk toch echt het beste is om die sigaretten te laten liggen.

3. Overige factoren voor verkleuring

Naast bovengenoemde oorzaken, zijn er ook andere factoren waardoor je tanden kunnen verkleuren. Zo kun je door tandsteen een grijsgele gloed over je tanden krijgen. Tandplak geeft je tanden ook een gele gloed. Tandsteen en tandplak kunnen ontstaan door het slecht onderhouden van het gebit.

Zo houd je jouw tanden zo wit mogelijk

Het verkleuren van tanden wordt dus bepaald door de dikte van het tandbeen en de dikte van het laagje tandglazuur dat over tanden en kiezen heen zit. Om het tandglazuur zo goed mogelijk te behouden, is het belangrijk dat je jouw gebit goed reinigt en verzorgt. Wanneer tandglazuur eenmaal weg is, kom het namelijk niet meer terug. Daarnaast kun je letten op wat je drinkt en eet, om de kleur van je tanden zo wit mogelijk te houden.

Wacht niet langer met tanden bleken en maak nu een afspraak

Wil je jouw tanden laten bleken? Kies dan voor ons. Want jouw glimlach is ons visitekaartje. Met vestigingen in Nederland, Duitsland, België en Marokko durven wij ons dé expert in het tanden bleken te noemen. Maak direct een afspraak of bezoek een vestiging bij u in de buurt en wij laten je weer stralen.

Lees meer blogs

Hoe Krijg Je Witte Tanden?

Waarom tanden bleken bij De Tandenbleker Nederland?

Wil je graag jouw tanden laten bleken? Laat dat dan doen door de experts van…

Lees meer

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee?

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee? Iedereen in Nederland mag tanden bleken,…

Lees meer
Tanden Bleken

Is thuis zelf tanden bleken een goed idee?

Het lijkt ideaal: zelf thuis je tanden bleken. Je hoeft er namelijk de deur niet…

Lees meer

Is tanden bleken slecht voor het gebit?​

Tanden bleken hoeft per definitie niet slecht voor het gebit te zijn. Tenzij er schadelijke…

Lees meer
Back To Top