Waardoor verkleuren tanden?​

Hoe ontstaan verkleurde tanden?

De een heeft gelere tanden dan de ander. Maar hoe ontstaan verkleurde tanden? Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat tanden verkleuren. In dit artikel leggen we u dat graag uit.

Externe en interne oorzaken voor verkleurde tanden

Als we kijken naar het verkleuren van tanden, kunnen we de verkleuringen in twee groepen plaatsen. Zo zijn er interne oorzaken en externe oorzaken.

Interne oorzaken verkleurde tanden

Interne verkleuringen van de tanden gebeurt vanuit het lichaam. Zo kunnen er verkleuringen in het tandglazuur of tandbeen ontstaan door bijvoorbeeld erfelijkheid, ouderdom, een aandoening van de alvleesklier of medicatie. Ook de staat van de tanden, bijvoorbeeld of er een barstje in zit, zijn interne oorzaken van verkleuringen.

1. Verkleuring door erfelijkheid

Tanden bestaan uit tandbeen en tandglazuur. De dikte van het tandbeen en tandglazuur zijn erfelijk bepaald. De dikte van het tandbeen bepaalt hoe wit uw tanden zijn. Glazuur is het beschermlaagje wat om de tanden heen zit. Hoe dikker het glazuur is, hoe beter het tandbeen zijn witte kleur kan behouden. Dit is de reden dat de een van nature wittere tanden heeft dan de ander. Uw genen hebben ook grote invloed op hoe snel uw tanden door de jaren heen zullen verkleuren.

2. Verkleurde tanden door ouderdom

Door de jaren heen slijten tanden en zal het tandglazuur steeds meer verdwijnen. Hierdoor zullen uw tanden ook door de jaren heen geler worden. Dit is een heel natuurlijk proces wat niet kan worden tegengegaan. Het kan natuurlijk wel worden verbloemd door bijvoorbeeld uw tanden te laten bleken.

3. Medicatie tast de kleur aan

Verschillende medicijnen waarin kleurstoffen zitten, kunnen de tanden verkleuren. Dit is vooral ten sprake wanneer jonge kinderen medicijnen innemen.

4. Pas op voor barstjes in tanden

In tanden kunnen barstjes ontstaan door bijvoorbeeld een val. Er kunnen zelfs ook barstjes ontstaan als iemand veel knarst met zijn tanden. Heeft u daar last van? Probeer dit dan zo min mogelijk te doen.

Externe verkleuring van tanden

Externe verkleuringen zijn verkleuringen die komen door invloeden van buitenaf. Deze verkleuringen vinden vooral aan de oppervlakte van de tanden en kiezen plaats. Externe verkleuringen zijn verkleuringen die bijvoorbeeld komen door voeding en roken.

1. Letten op bij de volgende voedingsmiddelen

Het helpt al enorm om te letten op wat u eet en drinkt. Sommige drankjes en etenswaren kunnen namelijk uw tanden flink verkleuren. Wilt u zo lang mogelijk genieten van stralend witte tanden?

Dan kunt u het beste de volgende voedingsmiddelen laten staan:

  • IJs
  • Sap
  • Azijn
  • Thee
  • Koffie
  • Snoep
  • Rode wijn
  • Augurken
  • Rode bieten
  • Energy drankjes
  • Koolzuurhoudende drankjes
  • Rode en donkere sausjes zoals ketchup en sojasaus

Natuurlijk zeggen wij nu niet dat u nooit meer een van bovenstaande voedingsmiddelen mag nuttigen. Wanneer u echter wel zo min mogelijk uw tanden wilt laten verkleuren, is het een goed idee om voedingsmiddelen uit dit rijtje niet met regelmaat te nuttigen.

2. Gele tanden door het roken

Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar tast ook uw tanden en kiezen aan. Daarnaast kan roken zelfs vullingen laten verkleuren. Bovendien kan door roken ontstekingen in uw tandvlees ontstaan. Door zo’n ontsteking kan er weer tandplak tussen uw tanden ophopen, waardoor uw tanden verkleuren. Daarnaast kunnen zulke ontstekingen voor nog meer nare dingen zorgen in uw gebit en zelfs in uw kaakbot, waardoor het eigenlijk toch echt het beste is om die sigaretten te laten liggen.

3. Overige factoren voor verkleuring

Naast bovengenoemde oorzaken, zijn er ook andere factoren waardoor uw tanden kunnen verkleuren. Zo kunt u door tandsteen een grijsgele gloed over uw tanden krijgen. Tandplak geeft uw tanden ook een gele gloed. Tandsteen en tandplak kunnen ontstaan door het slecht onderhouden van het gebit.

Zo kunt u uw tanden zo wit mogelijk houden

Het verkleuren van tanden wordt dus bepaald door de dikte van het tandbeen en de dikte van het laagje tandglazuur dat over tanden en kiezen heen zit. Om het tandglazuur zo goed mogelijk te behouden, is het belangrijk dat u uw gebit goed reinigt en verzorgt. Wanneer tandglazuur eenmaal weg is, kom het namelijk niet meer terug. Daarnaast kunt u letten op wat u drinkt en eet, om de kleur van uw tanden zo wit mogelijk te houden.

Wacht niet langer met tanden bleken en maak nu een afspraak

Wilt u uw tanden laten bleken? Kies dan voor ons. Want uw glimlach is ons visitekaartje. Met vestigingen in Nederland, België en Marokko durven wij ons dé expert in het tanden bleken te noemen. Maak direct een afspraak en wij laten u weer stralen of bezoek een vestiging bij u in de buurt.

Spread the word

nl_NLNL
de_DEDE fr_FRFR nl_NLNL