Tanden bleken hoeft per definitie niet slecht voor het gebit te zijn. Tenzij er schadelijke bleekmiddelen zoals waterstofperoxide of chloor worden gebruikt. Daarom zijn mensen sceptisch en vragen zich af of het bleken van hun gebit niet slecht is voor tanden en kiezen. Wij leggen je graag uit hoe dat zit.
Een stukje gebit bleek geschiedenis
Al vanaf de 19e eeuw probeert men hun tanden en kiezen te bleken. Door de jaren heen zijn hiervoor allerlei technieken en middeltjes uitgeprobeerd, die niet allemaal even goed waren voor het gebit. Inmiddels zijn er tal van wetenschappelijke onderzoeken geweest naar de risico’s van gebit bleken, waardoor we er een stuk wijzer over zijn geworden.
Waarom laten mensen hun gebit bleken?
Al eeuwenlang zijn wittere tanden een schoonheidsideaal. Een wit gebit ziet er verzorgder uit dan gele tanden, waardoor veel mensen witte tanden willen hebben. Echter kan een gebit door de jaren heen verkleuren, door zowel interne als externe omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding en roken. Om toch (weer) wittere tanden te kunnen hebben, kiezen veel mensen ervoor om hun gebit te laten bleken.
Maar is tanden bleken nu slecht?
Tanden bleken hoeft per definitie niet slecht voor het gebit te zijn. Echter kan dat het wel zijn als ervoor schadelijke bleekmiddelen zoals waterstofperoxide of chloor worden gebruikt. Door waterstofperoxide kan de wortel van de tand van buitenaf worden afgebroken. Dit is zeer moeilijk weer te herstellen. Daarom raden wetenschappers af om bij het bleken van tanden een hoog gehalte waterstofperoxide te gebruiken. Echter kan waterstofperoxide wel veilig in een laag percentage worden gebruikt. Ook dan is het nog steeds een effectief bleekmiddel voor het bleken van een gebit.
Let op: gebruik nooit chloor
Sommige mensen gaan thuis zelf aan de slag met het witter maken van hun tanden, door met een druppel chloor over hun gebit te poetsen. Wij raden dit ten zeerste af! Een druppel chloor kan niet alleen het tandglazuur aantasten, maar ook compleet laten verdwijnen. Bovendien moet je met spoed naar de huisarts als je per ongeluk ook maar een druppel chloor inslikt.
Europese regelgeving rond gebit bleken
Pas sinds 1 november 2012 zijn er Europese regels opgesteld waarin staat omschreven dat niet iedereen meer met een hoog gehalte waterstofperoxide mag bleken. Voor 1 november 2012 waren daar geen duidelijke regels over. Sinds deze regels er zijn, mogen alleen nog tandartsen en mondhygiënisten (onder toezicht van een tandarts) met een hoog gehalte van dit bleekmiddel tanden bleken. Sindsdien is er ook aan het percentage dat mag worden gebruikt een grens gesteld. Zo mag door tandartsen en mondhygiënisten per behandeling 6% peroxide worden gebruikt. Andere mensen, zoals schoonheidsspecialisten, mogen met nog maar 0,1% peroxide werken. Om te voorkomen dat onbevoegde mensen zelf met een te hoog percentage peroxide aan de slag gaan, mogen in de winkel geen producten meer aan consumenten worden verkocht waar meer dan 0,1% peroxide in zit.
Wil je geen risico lopen bij het tanden bleken?
Kies dan voor De Tandenbleker Nederland, want wij bleken je gebit alleen maar met de 100% veilige NON-Peroxide bleekgel. Deze bleekgel bevat geen waterstofperoxide en bestaat alleen maar uit natuurlijke ingrediënten. Hierdoor heeft het bleken van je gebit bij ons geen nare gevolgen voor je tanden en kiezen. Bovendien is een behandeling bij De Tandenbleker Nederland geheel pijnloos en wordt elke behandeling door bevoegd personeel uitgevoerd.
Laat veilig en pijnloos je tanden bleken
Ben je overtuigd van onze effectieve en veilige methode voor het bleken van tanden. En wil je een stralend wit gebit en een zelfverzekerde uitstraling? Maak dan direct een afspraak met ons of bezoek een vestiging bij jou in de buurt.