• Gegarandeerd witte tanden
  • Vestigingen over héél Nederland
  • Veilig en pijnloos
a
detandenbleker-logo
detandenbleker-logo
  • Gegarandeerd resultaat!
  • Vestigingen over héél Nederland
  • Veilig en pijnloos
google-logo

"Wauw! dit werkt ECHT! Mijn tanden zijn superwit geworden..."

★★★★★ 4.8/5 | Bekijk alle reviews.

De 10 meestvoorkomende oorzaken van gevoelige tanden

0 Reacties

Tandgevoeligheid kan een vervelend, maar tijdelijk probleem zijn dat vaak wordt veroorzaakt door bepaalde prikkels zoals temperaturen en bepaalde stoffen. Als je te maken hebt met dit soort tandpijn, vrees dan niet! Hier zijn enkele bekende oorzaken van gevoelige tanden en welke stappen je kunt nemen om verlichting te vinden.

tanden-bleken-ervaringen-leiden

Oorzaken gevoelige tanden

1. Geërodeerd glazuur

Een slechte mondhygiëne kan het tandglazuur aantasten en het onderliggende tandbeen blootleggen. Dit leidt tot een verhoogd ongemak, omdat de tanden gevoeliger worden zonder hun beschermende laag glazuur. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, is het essentieel om een goede gebitsverzorging te volgen, zoals tweemaal per dag poetsen, regelmatig flossen en regelmatig naar de tandarts gaan voor controle.

2. Tandbederf

Door bacteriën geproduceerde zuren in tandplak kunnen de tandstructuur afbreken, wat resulteert in een onaangename en soms pijnlijke ervaring. Om deze problemen te voorkomen, is het essentieel om een goede mondhygiëne te handhaven en geen suikerhoudende voedingsmiddelen te gebruiken die de groei van bacteriën bevorderen.

3. Gebarsten tanden

Gebarsten tanden zijn een van de meest voorkomende oorzaken van tandinfectie en -ontsteking. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze een abces of andere infecties in de pulpa van je tand veroorzaken. Als je gevoeligheid in een bepaalde tand ervaart, is het dus verstandig om meteen een afspraak te maken met een tandarts.

4. Bruxisme (tandenknarsen)

Tandenknarsen kan zeer schadelijk zijn voor jouw mondgezondheid en schade en gevoeligheid van het glazuur veroorzaken. Als je gevoelig bent voor deze gewoonte, is het belangrijk dat je vaststelt welke onderliggende stressfactoren hiervoor verantwoordelijk zijn of dat je met een tandarts overlegt over het aanschaffen van een beschermende gebitsbeschermer of spalk. In extremere gevallen waarbij Botox-injecties en herstellende tandheelkundige ingrepen nodig zijn om de kaakpijn te verlichten, aarzel dan niet om meteen een professionele behandeling te zoeken.

5. Terugtrekkend tandvlees

Na verloop van tijd heeft het tandvlees de neiging zich terug te trekken van het tandoppervlak, waardoor de wortels bloot komen te liggen en kwetsbaar worden. Door het ontbreken van een glazuurlaag zijn deze gebieden gevoeliger dan andere delen van jouw tanden. Hoewel veroudering een typische oorzaak is van terugtrekkend tandvlees, kan het ook een indicatie zijn van tandvleedaandoeningen of het resultaat van verkeerde poetsgewoonten, zoals het gebruik van harde haren op jouw borstel of te hard poetsen.

6. Te hard poetsen

De verzorging van jouw gebit is essentieel, dus het is belangrijk om de juiste poetstechniek en een tandenborstel met zachte haren te gebruiken. Te hard poetsen of het gebruik van een borstel met harde haren kan het glazuur beschadigen en leiden tot terugtrekkend tandvlees – vermijd deze risico’s voor een optimale mondgezondheid!

7. Een whitening-tandpasta gebruiken

Heb je last van gevoelige tanden? Dan zijn witmakende tandpasta’s misschien niet de meest geschikte optie voor jou. In plaats van die schurende formules die de pijn en het ongemak kunnen vergroten, kan je beter kiezen voor een desensibiliserende formule. Je kunt ook overwegen jouw tandarts te bezoeken om een speciale kit aan te brengen – een andere efficiënte methode om de gevoeligheid te verminderen.

8. Langdurig gebruik van mondwater

Om jouw mondgezondheid te beschermen, vermijdt je tandpasta’s die agressieve chemicaliën en alcohol bevatten. Deze ingrediënten kunnen de gevoeligheid van het toch al verzwakte glazuur verergeren. Voor een nog betere keuze kies jeeen mondwater op basis van fluoride – of je laat het helemaal achterwege! Als poetsen en flossen deel uitmaken van jouw gewone routine, zijn extra mondspoelingen niet nodig.

9. Zuur voedsel

Het beste is om zuur voedsel zoals frisdrank, snoep en alcohol te vermijden. Kies in plaats daarvan voor gezonde opties zoals fruit en groenten die een sterke mond bevorderen. Als je toch zure hapjes of drankjes eet, wacht dan minstens een uur voordat je jouw tanden poetst – het zuur verzwakt het glazuur en het heeft tijd nodig om te herstellen!

10. Gevoeligheid na tandheelkundige behandeling

Na het tanden bleken, een professionele reiniging of een ander soort tandherstelprocedure kunnen jouw tanden gevoelig zijn; dit is echter slechts tijdelijk.

Het werkingsprincipe van non-peroxide bleekgel is gebaseerd op het feit dat waterstofperoxide een blekend effect heeft op tanden. Als het wordt aangebracht op de tanden, komt de waterstofperoxide in contact met de tanden en reageert het met de pigmenten die de tanden hun kleur geven. Dit proces vermindert de hoeveelheid pigment en verbleekt de tanden op een natuurlijke manier.

Non-peroxide bleekgel is beschikbaar in verschillende sterktes, afhankelijk van de gewenste bleeksterkte. De gel wordt gewoonlijk aangebracht op de tanden met behulp van een bleekstrip of een op maat gemaakte bleekbeugel die speciaal is ontworpen voor het bleken van tanden. De gel moet gedurende een bepaalde tijd op de tanden blijven zitten, meestal tussen de 20 en 90 minuten, afhankelijk van de sterkte van de gel en het gewenste bleekresultaat.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van non-peroxide bleekgel voor het bleken van tanden. Ten eerste is het minder agressief dan traditionele bleekmethoden die peroxide gebruiken, wat betekent dat het minder schadelijk is voor het tandglazuur. Dit maakt het een goede optie voor mensen met gevoelige tanden of tandvlees. Ten tweede is het effectiever dan sommige andere bleekmethoden die geen peroxide gebruiken, zoals bleekpennen of bleeksprays, die vaak onvoldoende resultaat opleveren. Ten slotte kan non-peroxide bleekgel gemakkelijk worden gebruikt thuis, zonder dat professionele tandheelkundige zorg nodig is.

Waarom tanden bleken met peroxide afgeraden is

Waarom tanden bleken met peroxide afgeraden is

Tanden bleken met peroxide kan een effectieve manier zijn om de tanden te verbleken, maar het kan ook schadelijk zijn voor het tandglazuur en het tandvlees. Wat is peroxide? Peroxide is een bleekmiddel dat wordt gebruikt in veel tandenbleekproducten. Het kan echter...

Wat doet suiker met onze tanden

Wat doet suiker met onze tanden

Dat suiker slecht is voor het gebit, is bekend. Let daarom op je suiker consumptie. Maar waarom is suiker slecht voor onze tanden? Dat leggen wij in dit blog uit. Waarom is suiker slecht voor het gebit?Wij hebben verschillende bacteriën in de mond. Suiker is slecht...

Is tanden bleken veilig

Is tanden bleken veilig

Tanden bleken lijkt tegenwoordig niet meer een hele bijzondere gebeurtenis. Steeds meer mensen laten hun tanden namelijk bleken. Maar is tanden bleken wel veilig? Of kun je het beter niet doen? Dat vertellen je graag! Of tanden bleken veilig is hangt van de...

Hoe moet je na het tanden bleken voor jouw tanden zorgen

Hoe moet je na het tanden bleken voor jouw tanden zorgen

Wij krijgen na het bleken vaak de vraag. ‘Hoe moet ik mijn tanden verzorgen om mijn tanden langer wit te houden?’ Het is goed om te weten dat je na het bleken van je tanden op een bepaalde manier voor je tanden dient te zorgen. Door dat te doen, houd je zo lang...

Kun je zelf thuis jouw tanden bleken of het beter laten doen

Kun je zelf thuis jouw tanden bleken of het beter laten doen

Sommige voedingsmiddelen kunnen de tanden extra laten verkleuren. Wanneer je graag witte tanden wilt, is de enige mogelijkheid daarvoor het bleken van je tanden. Is het thuis tanden bleken daarom een goed idee of kun je beter de tandarts of een salon bezoeken. Wij...

Waarom bleken mensen hun tanden

Waarom bleken mensen hun tanden

Tegenwoordig is tanden bleken hot. Maar waarom willen mensen eigenlijk hun gebit laten bleken? En is het iets van deze tijd? Daar gaan wij graag dieper op in. De voornaamste reden waarom mensen tanden bleken De voornaamste reden dat mensen hun gebit willen bleken, is...