Waarom bleken mensen hun tanden?​

Waarom bleken mensen hun tanden?

Tegenwoordig is tanden bleken hot. Maar waarom willen mensen eigenlijk hun gebit laten bleken? En is het iets van deze tijd? Daar gaan wij graag dieper op in.

De voornaamste reden waarom mensen tanden bleken

De voornaamste reden dat mensen hun gebit willen bleken, is omdat zij wittere tanden willen. Witte tanden zijn in het Westen al jarenlang een schoonheidsideaal. Waar het eerder nog niet heel erg was om gelige gebit te hebben, willen de meeste mensen nu toch echt graag een spierwit gebit. Dat komt voornamelijk doordat wij beroemde mensen zoals acteurs, presentatoren en modellen met alleen maar een spierwitte glimlach zijn. Om ons een beetje met die mensen te kunnen associëren, ons een beetje zo als hen te kunnen voelen, willen we graag ook wat zij hebben. Een succesvolle carrière in de showbusiness, een afgetraind lichaam en een aantal miljoenen op de bank is voor velen van ons lastig te bereiken.

Wat kunnen we wel bereiken?

Wat we wel makkelijk kunnen bereiken wat deze beroemdheden ook hebben, is hun witte glimlach. Tegenwoordig zijn er namelijk allerlei salons en tandartspraktijken waar u gemakkelijk en voor een niet al te hoge prijs je tanden kunt witten.

Zijn witte tanden altijd en overal hip geweest?

Al sinds de Romeinse Oudheid bleken mensen hun gebit. De mensen probeerden toen vooral hun gebit te witten met urine. Dat komt omdat bij urine na verloop van tijd ureum, oftewel urinezuur vrijkomt. Dit is hetzelfde stofje wat ook vrijkomt bij carbamideperoxide; een ingrediënt dat in veel bleekmiddelen zit om tanden te bleken.

Andere schoonheidsidealen omtrent het gebit

Niet overal te wereld zijn witte tanden al een lange tijd een van de schoonheidsidealen. Zo versierden de Maya’s duizenden jaren geleden hun gebit met bijvoorbeeld groene en zwarte jade.

Zwarte tanden staat voor trouw

Voor de Tweede Wereldoorlog was het in Japan gebruikelijk dat vrouwen hun tanden zwart kleurden, zodra ze in het huwelijksbootje stapten. Dat stond namelijk voor trouw. Bovendien steken zwarte tanden mooi af tegen een lichte huid, wat in Japan destijds een schoonheidsideaal was. In Noord-Vietnam kleuren vrouwen van een aantal bevolkingsgroepen hun gebit nog steeds zwart. Zij doen dat vanaf dat ze 10 jaar oud zijn. Deze bevolkingsgroepen vinden juist dat een zwart gebit symbool staan voor schoonheid én dat het tandbederf tegengaat.

Sirihpruimen voor rode tanden

Leden van sommige Aziatische stammen kauwen op sirihpruimen om een rood gebit te krijgen. Tijdens het kauwen ontstaat een rode pasta die na een tijdje het gebit rood kleurt. Het kauwen op deze pruimen is heel slecht voor het gebit, maar sommige mensen blijven het toch doen.

Tanden vijlen om op een haai te lijken

Het vijlen van een gebit komt in Afrikaanse landen en op Bali voor. Mannen van het Ethiopische nomadenvol vijlen hun gebit tot scherpe driehoekjes, zodat de tanden net haaientanden lijken. Op Bali wordt bij bruiden een stukje van hun bovenste tanden gevijld. Ze denken dat ze daarmee slechte eigenschappen zoals hebzucht, jaloezie weghalen.

Uw gebit laten bleken

Toch is in Nederland al eeuwenlang een stralend, wit gebit een schoonheidsideaal. En het ziet er niet naar uit dat, dat ooit zal veranderen. Mensen vinden een witte gebit er gewoonweg verzorgder uitzien en het is een van de weinige schoonheidsidealen, waar je gemakkelijk aan kunt voldoen. Dat kan namelijk door uw gebit te laten bleken.

Voor een stralende glimlach, maakt u direct een afspraak

Wilt u uw gebit laten bleken? Kies dan voor ons. Want uw glimlach is ons visitekaartje. Met vestigingen in Nederland, België en Marokko durven wij ons dé expert in het tanden bleken te noemen. Maak direct een afspraak en wij laten u weer stralen of bezoek een vestiging bij u in de buurt.

Spread the word

nl_NLNL
de_DEDE fr_FRFR nl_NLNL