Menu
Menu

Is tanden bleken slecht voor het gebit?​

Is tanden bleken slecht voor het gebit?
Tanden bleken wordt wereldwijd al decennia lang door verschillende mensen gedaan. Veel mensen hebben namelijk graag een stralend wit gebit. Andere mensen zijn sceptisch en vragen zich af of het bleken van tanden niet slecht is voor tanden en kiezen. In dit artikel geven wij het verlossende antwoord.

Een stukje geschiedenis
Al vanaf de 19e eeuw probeert men hun tanden en kiezen te bleken. Door de jaren heen zijn hiervoor allerlei technieken en middeltjes uitgeprobeerd, die niet allemaal even goed waren voor het gebit. Inmiddels zijn er tal van wetenschappelijke onderzoeken geweest naar de risico’s van tanden bleken, waardoor we er een stuk wijzer over zijn geworden.

Waarom laten mensen hun tanden bleken?
Al eeuwenlang zijn wittere tanden een schoonheidsideaal. Witte tanden zien er verzorgder uit dan gele tanden, waardoor veel mensen witte tanden willen hebben. Echter kunnen tanden door de jaren heen verkleuren, door zowel interne als externe omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding en roken. Om toch (weer) wittere tanden te kunnen hebben, kiezen veel mensen ervoor om hun tanden te laten bleken.

Is tanden bleken slecht?
Tanden bleken hoeft per definitie niet slecht voor het gebit te zijn. Echter kan dat het wel zijn als ervoor schadelijke bleekmiddelen zoals waterstofperoxide of chloor worden gebruikt. Door waterstofperoxide kan de wortel van de tand van buitenaf worden afgebroken. Dit is zeer moeilijk weer te herstellen. Daarom raden wetenschappers af om bij het bleken van tanden een hoog gehalte waterstofperoxide te gebruiken. Echter kan waterstofperoxide wel veilig in een laag percentage worden gebruikt. Ook dan is het nog steeds een effectief bleekmiddel voor het bleken van tanden.

Sommige mensen gaan thuis zelf aan de slag met het witter maken van hun tanden, door met een druppel chloor over hun gebit te poetsen. Wij raden dit ten zeerste af! Een druppel chloor kan niet alleen het tandglazuur aantasten, maar ook compleet laten verdwijnen. Bovendien moet u met spoed naar de huisarts als u per ongeluk ook maar een druppel chloor inslikt.

1 november 2012
Pas sinds 1 november 2012 zijn er Europese regels opgesteld waarin staat omschreven dat niet iedereen meer met een hoog gehalte waterstofperoxide mag bleken. Voor 1 november 2012 waren daar geen duidelijke regels over. Sinds deze regels er zijn, mogen alleen nog tandartsen en mondhygiënisten (onder toezicht van een tandarts) met een hoog gehalte van dit bleekmiddel tanden bleken. Sindsdien is er ook aan het percentage dat mag worden gebruikt een grens gesteld. Zo mag door tandartsen en mondhygiënisten per behandeling 6% peroxide worden gebruikt. Andere mensen, zoals schoonheidsspecialisten, mogen met nog maar 0,1% peroxide werken. Om te voorkomen dat onbevoegde mensen zelf met een te hoog percentage peroxide aan de slag gaan, mogen in de winkel geen producten meer aan consumenten worden verkocht waar meer dan 0,1% peroxide in zit.

Bleken bij De Tandenbleker Nederland is compleet in orde
Wilt u zeker weten uw tanden zonder enkele risico’s laten bleken? Kies dan voor De Tandenbleker Nederland, want wij bleken tanden alleen maar met de 100% veilige NON-Peroxide bleekgel. Deze bleekgel bevat geen waterstofperoxide en bestaat alleen maar uit natuurlijke ingrediënten. Hierdoor heeft het bleken van uw gebit bij ons geen nare gevolgen voor uw tanden en kiezen. Bovendien is een behandeling bij De Tandenbleker geheel pijnloos en wordt elke behandeling door bevoegd personeel uitgevoerd.

Conclusie
Het bleken van tanden hoeft dus per definitie niet slecht te zijn voor u gebit. Wilt u geen enkel risico lopen? Dan kunt u het beste uw tanden laten bleken bij een organisatie die alleen maar werkt met 100% veilige bleekmiddelen, zoals De Tandenbleker Nederland. Dan weet u namelijk zeker dat u wittere tanden krijgt, zonder dat uw gebit daaronder lijdt.

Spread the word

nl_NLNL
fr_FRFR nl_NLNL