Tandgevoeligheid kan een vervelend, maar tijdelijk probleem zijn dat vaak wordt veroorzaakt door bepaalde prikkels zoals temperaturen en bepaalde stoffen. Als je te maken hebt met dit soort tandpijn, vrees dan niet! Hier zijn enkele bekende oorzaken van gevoelige tanden en welke stappen je kunt nemen om verlichting te vinden.
Oorzaken gevoelige tanden
1. Geërodeerd glazuur
Een slechte mondhygiëne kan het tandglazuur aantasten en het onderliggende tandbeen blootleggen. Dit leidt tot een verhoogd ongemak, omdat de tanden gevoeliger worden zonder hun beschermende laag glazuur. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, is het essentieel om een goede gebitsverzorging te volgen, zoals tweemaal per dag poetsen, regelmatig flossen en regelmatig naar de tandarts gaan voor controle.
2. Tandbederf
Door bacteriën geproduceerde zuren in tandplak kunnen de tandstructuur afbreken, wat resulteert in een onaangename en soms pijnlijke ervaring. Om deze problemen te voorkomen, is het essentieel om een goede mondhygiëne te handhaven en geen suikerhoudende voedingsmiddelen te gebruiken die de groei van bacteriën bevorderen.
3. Gebarsten tanden
Gebarsten tanden zijn een van de meest voorkomende oorzaken van tandinfectie en -ontsteking. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze een abces of andere infecties in de pulpa van je tand veroorzaken. Als je gevoeligheid in een bepaalde tand ervaart, is het dus verstandig om meteen een afspraak te maken met een tandarts.
4. Bruxisme (tandenknarsen)
Tandenknarsen kan zeer schadelijk zijn voor jouw mondgezondheid en schade en gevoeligheid van het glazuur veroorzaken. Als je gevoelig bent voor deze gewoonte, is het belangrijk dat je vaststelt welke onderliggende stressfactoren hiervoor verantwoordelijk zijn of dat je met een tandarts overlegt over het aanschaffen van een beschermende gebitsbeschermer of spalk. In extremere gevallen waarbij Botox-injecties en herstellende tandheelkundige ingrepen nodig zijn om de kaakpijn te verlichten, aarzel dan niet om meteen een professionele behandeling te zoeken.
5. Terugtrekkend tandvlees
Na verloop van tijd heeft het tandvlees de neiging zich terug te trekken van het tandoppervlak, waardoor de wortels bloot komen te liggen en kwetsbaar worden. Door het ontbreken van een glazuurlaag zijn deze gebieden gevoeliger dan andere delen van jouw tanden. Hoewel veroudering een typische oorzaak is van terugtrekkend tandvlees, kan het ook een indicatie zijn van tandvleedaandoeningen of het resultaat van verkeerde poetsgewoonten, zoals het gebruik van harde haren op jouw borstel of te hard poetsen.
6. Te hard poetsen
De verzorging van jouw gebit is essentieel, dus het is belangrijk om de juiste poetstechniek en een tandenborstel met zachte haren te gebruiken. Te hard poetsen of het gebruik van een borstel met harde haren kan het glazuur beschadigen en leiden tot terugtrekkend tandvlees – vermijd deze risico’s voor een optimale mondgezondheid!
7. Een whitening-tandpasta gebruiken
Heb je last van gevoelige tanden? Dan zijn witmakende tandpasta’s misschien niet de meest geschikte optie voor jou. In plaats van die schurende formules die de pijn en het ongemak kunnen vergroten, kan je beter kiezen voor een desensibiliserende formule. Je kunt ook overwegen jouw tandarts te bezoeken om een speciale kit aan te brengen – een andere efficiënte methode om de gevoeligheid te verminderen.
8. Langdurig gebruik van mondwater
Om jouw mondgezondheid te beschermen, vermijdt je tandpasta’s die agressieve chemicaliën en alcohol bevatten. Deze ingrediënten kunnen de gevoeligheid van het toch al verzwakte glazuur verergeren. Voor een nog betere keuze kies jeeen mondwater op basis van fluoride – of je laat het helemaal achterwege! Als poetsen en flossen deel uitmaken van jouw gewone routine, zijn extra mondspoelingen niet nodig.
9. Zuur voedsel
Het beste is om zuur voedsel zoals frisdrank, snoep en alcohol te vermijden. Kies in plaats daarvan voor gezonde opties zoals fruit en groenten die een sterke mond bevorderen. Als je toch zure hapjes of drankjes eet, wacht dan minstens een uur voordat je jouw tanden poetst – het zuur verzwakt het glazuur en het heeft tijd nodig om te herstellen!
10. Gevoeligheid na tandheelkundige behandeling
Na het tanden bleken, een professionele reiniging of een ander soort tandherstelprocedure kunnen jouw tanden gevoelig zijn; dit is echter slechts tijdelijk.
Het werkingsprincipe van non-peroxide bleekgel is gebaseerd op het feit dat waterstofperoxide een blekend effect heeft op tanden. Als het wordt aangebracht op de tanden, komt de waterstofperoxide in contact met de tanden en reageert het met de pigmenten die de tanden hun kleur geven. Dit proces vermindert de hoeveelheid pigment en verbleekt de tanden op een natuurlijke manier.
Non-peroxide bleekgel is beschikbaar in verschillende sterktes, afhankelijk van de gewenste bleeksterkte. De gel wordt gewoonlijk aangebracht op de tanden met behulp van een bleekstrip of een op maat gemaakte bleekbeugel die speciaal is ontworpen voor het bleken van tanden. De gel moet gedurende een bepaalde tijd op de tanden blijven zitten, meestal tussen de 20 en 90 minuten, afhankelijk van de sterkte van de gel en het gewenste bleekresultaat.
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van non-peroxide bleekgel voor het bleken van tanden. Ten eerste is het minder agressief dan traditionele bleekmethoden die peroxide gebruiken, wat betekent dat het minder schadelijk is voor het tandglazuur. Dit maakt het een goede optie voor mensen met gevoelige tanden of tandvlees. Ten tweede is het effectiever dan sommige andere bleekmethoden die geen peroxide gebruiken, zoals bleekpennen of bleeksprays, die vaak onvoldoende resultaat opleveren. Ten slotte kan non-peroxide bleekgel gemakkelijk worden gebruikt thuis, zonder dat professionele tandheelkundige zorg nodig is.