skip to Main Content
Blog

Hoe kun je naast poetsen ook voor je tanden zorgen?

Dat het belangrijk is om regelmatig én goed onze tanden te poetsen, weten we natuurlijk allemaal wel. In dit artikel legden we trouwens uit hoe u het beste uw tanden kunt poetsen. Naast het poetsen van tanden, zijn er nog een aantal andere dingen die u kunt doen om zo goed mogelijk voor uw tanden te zorgen. Welke dingen dat zijn, leggen we in dit artikel uit.

Hoe haal je vuil tussen je tanden weg?

Er zit heel vaak vuil tussen tanden en kiezen, dat helaas niet weg te halen is met een tandenborstel. Dat komt doordat u met een tandenborstel niet goed tussen de tanden en kiezen kunt komen. Met een tandenborstel kunt u dus wel heel goed de voorkant, achterkant en bovenkant van uw tanden schoonmaken, maar niet tussen de tanden en kiezen in. Echter kan er juist tussen de tanden en kiezen veel vuil komen te zitten. Meestal kunt u dit zelf al weghalen met bijvoorbeeld uw tong of vingers. Toch kan er ook vuil tussen de tanden zitten dat u niet opmerkt. Wanneer u dit vuil laat zitten, kan dit tandplak veroorzaken wat vervolgens tandsteen kan worden. Om dit te voorkomen, kunt u het beste naast het poetsen van de oppervlakten uw tanden ook elke dag even de gebieden tussen uw tanden schoonmaken. Hier zijn een aantal manieren voor, waarvan we een aantal hieronder benoemen.

1. Gebruik een tandenstoker

Het gebruiken van een tandenstoker is makkelijker dan bijvoorbeeld een flosdraad. Echter moet er wel voldoende ruimte tussen de tanden en kiezen zitten, omdat een tandenstoker er anders niet tussen past. Het gebruik van een tandenstoker is erg eenvoudig, waardoor we aanraden om eerst te proberen het vuil tussen uw tanden met dit houten stokje te verwijderen. Tip: maak de tandenstoker van tevoren even nat, dit voorkomt namelijk dat de stoker gaat splinteren. Vervolgens gaat u met de stoker een aantal keren tussen uw tanden en kiezen heen en weer.

2. Maak gebruik van een rager

Het gebruik van een rager heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • Een rager verwijdert meer tandplak dan tandenstokers;
  • Er zijn ragers in verschillende soorten en maten op de markt, waardoor er altijd wel een voor u geschikte rager te vinden is.

Om effectief tandplak tussen de tanden en kiezen te kunnen verwijderen, is het belangrijk dat u moeiteloos met de rager tussen de tanden en kiezen kunt gaan. Hierbij geldt: hoe meer ruimte er tussen uw tanden en kiezen zit, hoe groter de rager moet zijn.

3. Goed flossen na het eten

Zit er erg weinig ruimte tussen uw tanden en kiezen? Dan biedt een flosdraad een uitkomst. Een flosdraad is flinterdun, waardoor hij altijd wel tussen uw tanden en kiezen in past. Het flossen van tanden, vergt echter wel een goede techniek.

De techniek is:

  • Neem een stuk flosdraad van ongeveer 40 cm lang.
  • Wikkel de uiteinden van de draad om beide middelvingers, totdat hij straks gespannen is.
  • Nu kunt u de draad tussen uw tanden en/of kiezen aanbrengen.
  • Span de draad rondom de tand of kies en plaats hem net onder het tandvlees.
  • Ga nu met het draad heen en weer.
  • Herhaal de behandeling totdat u alle ruimtes tussen uw tanden heeft gehad.

4. Tusssendoor mond spoelen met water

Naast bovenstaande, is het ook een goed idee om af en toe uw mond te spoelen met water. Dit kunt u bijvoorbeeld doen wanneer u voedsel heeft genuttigd waarin zuren zitten. Door uw mond te spoelen met water, neutraliseert u de zuren.

U kunt uw tanden het beste pas een half uur na het nuttigen van voedsel poetsen. Merkt u echter dat er veel vuil is blijven hangen/plakken in uw mond na het nuttigen van een maaltijd? Ook dan kunt u het beste even uw mond spoelen met water. Hierdoor haalt u het meeste vuil al weg. Vervolgens hoeft u alleen nog maar met een tandenstoker, rager of flosdraad de rest van het vuil tussen uw tanden weg te halen.

Lees meer blogs

Hoe Krijg Je Witte Tanden?

Waarom tanden bleken bij De Tandenbleker Nederland?

Wil je graag jouw tanden laten bleken? Laat dat dan doen door de experts van…

Lees meer

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee?

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee? Iedereen in Nederland mag tanden bleken,…

Lees meer

Waardoor verkleuren tanden?

De een heeft gelere tanden dan de ander. Maar hoe ontstaan verkleurde tanden? Er kunnen…

Lees meer
Tanden Bleken

Is thuis zelf tanden bleken een goed idee?

Het lijkt ideaal: zelf thuis je tanden bleken. Je hoeft er namelijk de deur niet…

Lees meer
Back To Top