skip to Main Content
Blog

Hoe voorkom je gelere tanden?

Al eeuwenlang zijn witte tanden een schoonheidsideaal. Daarom laten mensen hun gele tanden bleken. Maar is er ook een manier om je gele tanden te voorkomen? Dat vertellen wij je graag.

Is het mogelijk om gele tanden te voorkomen?

Helaas niet. De één heeft wittere tanden dan de ander. Toch heeft bijna niemand van zichzelf spierwitte tanden. Voor een deel bepalen onze genen de kleur van onze tanden. Daarnaast verkleuren tanden door de jaren heen door ouderdom. Bovendien zijn er ook nog externe factoren die tanden geler kunnen maken. Denk hierbij onder andere aan: voeding, roken, tandsteen en medicatie en de conditie van tanden.

Gele tanden door ouderdom

Gele tanden ontstaan naarmate we ouder worden. Dit komt doordat tanden door de jaren heen slijten en het tandglazuur ook steeds dunner wordt of zelfs steeds meer verdwijnt. Dat is ook de reden waarom we bij jongere mensen na een bleekbehandeling sneller een goed resultaat zien dan bij oudere mensen. Door goed voor je tanden te zorgen, ga je de verkleuring van je tanden zo veel mogelijk tegen.

Voeding zorgt ook voor gele tanden

Voeding waar veel suiker en kleurstoffen aan zijn toegevoegd, tasten het tandglazuur aan. Hoe meer je tandglazuur is aangetast, hoe minder wit je tanden ogen. Ook zure voedingsmiddelen kunnen je tanden aantasten.

Wil je zo goed mogelijk voorkomen dat je tanden geler worden? Laat dan de volgende voedingsmiddelen zo veel mogelijk staan:

 • IJs
 • Sap
 • Azijn
 • Thee
 • Koffie
 • Snoep
 • Rode wijn
 • Augurken
 • Rode bieten
 • Energy drankjes
 • Koolzuurhoudende drankjes
 • Rode en donkere sausjes zoals ketchup en sojasaus

Roken draagt bij aan gele tanden

In sigaretten zit nicotine. Dit stofje is niet alleen verslavend, maar laat ook een donkerbruine aanslag op je tanden achter. Hoe meer je rookt, hoe dieper de aanslag zich in je tand nestelt. Hoe dieper de aanslag zich in je tanden nestelt, hoe lastiger het wordt om er weer van af te komen of het te verbergen. Door te roken kun je zelfs niet alleen gele, maar ook zwarte tanden krijgen. Wanneer je graag zo wit mogelijke tanden wilt, is het eigenlijk noodzakelijk om niet te roken.

Tandsteen heeft een donkere kleur

Nadat je eten of drinken hebt genuttigd, kan er tandplak op je tanden vormen. Wanneer tandplak niet goed wordt weggehaald, kan het zich ophopen en verkalken. Verkalkte tandplak heet ook wel tandsteen. Tandsteen heeft een donkere kleur, waardoor je tanden er grauwer door uitzien. Bovendien kan tandsteen ook je tandvlees ontsteken. Heb je last van tandsteen? Jouw gebit ziet er niet alleen mooier uit als je tandsteen hebt laten verwijderen, maar het is ook nog eens beter voor de conditie van je gebit.

Wil je tandsteen voorkomen? Dan kun je het beste je tanden goed poetsen. Bovendien kun je eens in het jaar je tanden laten polijsten. Tijdens een polijstbehandeling wordt overtollig tandplak weggehaald. Hierdoor wordt dus zoveel mogelijk voorkomen dat er tandsteen op en tussen je tanden ontstaat. Voor een polijstbehandeling kun je gewoon bij De Tandenbleker Nederland terecht.

Medicijnen veroorzaken vlekken op je tanden

Wanneer je medicijnen slikt, doe je dat natuurlijk niet zonder reden. Helaas kunnen medicijnen vlekken op je tanden veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan donkerbruine of grijze strepen. De tanden kunnen door regelmatig medicijngebruik ook een gelere kleur krijgen. Om van deze vlekjes af te komen, raden sommige mensen en organisaties aan om fluoridesupplementen in te nemen. Deze supplementen verdoezelen namelijk de vlekjes op je tanden. Echter is uit meerdere onderzoeken gebleken dat fluoride erg schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Het middel kan zelfs hersenbeschadigingen veroorzaken.

De conditie van je tanden bepaalt de kleur

De conditie van je tanden bepaalt ook hoe wit of geel je tanden eruit ziet. Heb je beschadigingen zoals barstjes of scheurtjes in je tanden? Tandplak kan zich daar al snel in ophopen. Hierdoor zullen je tanden er heel wat geler uitzien.

Hoe komt je van gelere tanden af?

Wil je jouw tanden laten bleken? Kies dan voor ons. Want uw glimlach is ons visitekaartje. Met vestigingen in Nederland, Duitsland, België en Marokko durven wij ons dé expert in het tanden bleken te noemen. Maak direct een afspraak of bezoek een vestiging bij je in de buurt en wij laten je weer stralen.

Lees meer blogs

Hoe Krijg Je Witte Tanden?

Waarom tanden bleken bij De Tandenbleker Nederland?

Wil je graag jouw tanden laten bleken? Laat dat dan doen door de experts van…

Lees meer

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee?

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee? Iedereen in Nederland mag tanden bleken,…

Lees meer

Waardoor verkleuren tanden?

De een heeft gelere tanden dan de ander. Maar hoe ontstaan verkleurde tanden? Er kunnen…

Lees meer
Tanden Bleken

Is thuis zelf tanden bleken een goed idee?

Het lijkt ideaal: zelf thuis je tanden bleken. Je hoeft er namelijk de deur niet…

Lees meer
Back To Top