Menu
Menu

Waardoor verkleuren tanden?​

Waardoor verkleuren tanden?
De een heeft gelere tanden dan de ander. Bovendien verkleuren tanden door de jaren heen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat tanden verkleuren. In dit artikel lichten we een aantal daarvan toe.

Externe en interne oorzaken
Als we kijken naar het verkleuren van tanden, kunnen we de verkleuringen in twee groepen plaatsen. Zo zijn er interne oorzaken en externe oorzaken.

Interne verkleuringen
Interne verkleuringen van de tanden gebeurt vanuit het lichaam. Zo kunnen er verkleuringen in het tandglazuur of tandbeen ontstaan door bijvoorbeeld erfelijkheid, ouderdom, een aandoening van de alvleesklier of medicatie. Ook de staat van de tanden, bijvoorbeeld of er een barstje in zit, zijn interne oorzaken van verkleuringen.

Erfelijkheid
Tanden bestaan uit tandbeen en tandglazuur. De dikte van het tandbeen en tandglazuur zijn erfelijk bepaald. De dikte van het tandbeen bepaalt hoe wit uw tanden zijn. Glazuur is het beschermlaagje wat om de tanden heen zit. Hoe dikker het glazuur is, hoe beter het tandbeen zijn witte kleur kan behouden. Dit is de reden dat de een van nature wittere tanden heeft dan de ander. Uw genen hebben ook grote invloed op hoe snel uw tanden door de jaren heen zullen verkleuren.

Ouderdom
Door de jaren heen slijten tanden en zal het tandglazuur steeds meer verdwijnen. Hierdoor zullen uw tanden ook door de jaren heen geler worden. Dit is een heel natuurlijk proces wat niet kan worden tegengegaan. Het kan natuurlijk wel worden verbloemd door bijvoorbeeld uw tanden te laten bleken.

Medicatie
Verschillende medicijnen waarin kleurstoffen zitten, kunnen de tanden verkleuren. Dit is vooral ten sprake wanneer jonge kinderen medicijnen innemen.

Barstjes in tanden
In tanden kunnen barstjes ontstaan door bijvoorbeeld een val. Er kunnen zelfs ook barstjes ontstaan als iemand veel knarst met zijn tanden. Heeft u daar last van? Probeer dit dan zo min mogelijk te doen.

Externe verkleuringen
Externe verkleuringen zijn verkleuringen die komen door invloeden van buitenaf. Deze verkleuringen vinden vooral aan de oppervlakte van de tanden en kiezen plaats. Externe verkleuringen zijn verkleuringen die bijvoorbeeld komen door voeding en roken.

Voeding
Voeding heeft een grote invloed op het verkleuren van tanden. Zo kunnen voedingsmiddelen waarin synthetische kleurstoffen zijn verwerkt de tanden aantasten. Maar ook zoete en zure voedingsmiddelen kunnen tanden laten verkleuren.

Voedingsmiddelen die tanden verkleuren, zijn bijvoorbeeld:

Koffie

Thee

Rode wijn

Sportdranken

Bessen

Sap

Saus met een sterke kleur (zoals ketchup en sojasaus)

Augurken

Azijn

Balsamico

Snoep

Rode bieten

Curry

IJsjes

Natuurlijk zeggen wij nu niet dat u nooit meer een van bovenstaande voedingsmiddelen mag nuttigen. Wanneer u echter wel zo min mogelijk uw tanden wilt laten verkleuren, is het een goed idee om voedingsmiddelen uit dit rijtje niet met regelmaat te nuttigen.

Roken
Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar tast ook uw tanden en kiezen aan. Daarnaast kan roken zelfs vullingen laten verkleuren. Bovendien kan door roken ontstekingen in uw tandvlees ontstaan. Door zo’n ontsteking kan er weer tandplak tussen uw tanden ophopen, waardoor uw tanden verkleuren. Daarnaast kunnen zulke ontstekingen voor nog meer nare dingen zorgen in uw gebit en zelfs in uw kaakbot, waardoor het eigenlijk toch echt het beste is om die sigaretten te laten liggen.

Overige factoren
Naast bovengenoemde oorzaken, zijn er ook andere factoren waardoor uw tanden kunnen verkleuren. Zo kunt u door tandsteen een grijsgele gloed over uw tanden krijgen. Tandplak geeft uw tanden ook een gele gloed. Tandsteen en tandplak kunnen ontstaan door het slecht onderhouden van het gebit.

Zo kunt u uw tanden zo wit mogelijk houden
Het verkleuren van tanden wordt dus bepaald door de dikte van het tandbeen en de dikte van het laagje tandglazuur dat over tanden en kiezen heen zit. Om het tandglazuur zo goed mogelijk te behouden, is het belangrijk dat u uw gebit goed reinigt en verzorgt. Wanneer tandglazuur eenmaal weg is, kom het namelijk niet meer terug. Daarnaast kunt u letten op wat u drinkt en eet, om de kleur van uw tanden zo wit mogelijk te houden.

Heeft u vergeelde tanden en wilt u graag weer een witte glimlach? Dan kunt u altijd terecht bij een van de salons van De Tandenbleker Nederland. Wij kunnen uw tanden namelijk op een 100% veilige manier weer een stuk witter maken!

Spread the word

nl_NLNL
fr_FRFR nl_NLNL