• Gegarandeerd witte tanden
 • Vestigingen over héél Nederland
 • Veilig en pijnloos
a
detandenbleker-logo
detandenbleker-logo
 • Gegarandeerd resultaat!
 • Vestigingen over héél Nederland
 • Veilig en pijnloos
google-logo

"Wauw! dit werkt ECHT! Mijn tanden zijn superwit geworden..."

★★★★★ 4.8/5 | Bekijk alle reviews.

Waardoor verkleuren tanden

0 Reacties

De een heeft gelere tanden dan de ander. Maar hoe ontstaan verkleurde tanden? Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat tanden verkleuren. In dit blog leggen we je dat graag uit.

Externe en interne oorzaken voor verkleurde tanden

Als we kijken naar het verkleuren van tanden, kunnen we de verkleuringen in twee groepen plaatsen. Zo zijn er interne en externe oorzaken.

Interne oorzaken verkleurde tanden

Interne verkleuringen van de tanden gebeurt vanuit het lichaam. Zo kunnen er verkleuringen in het tandglazuur of tandbeen ontstaan door bijvoorbeeld erfelijkheid, ouderdom, een aandoening van de alvleesklier of medicatie. Ook de staat van de tanden, bijvoorbeeld of er een barstje in zit, zijn interne oorzaken van verkleuringen.

 1. Verkleuring door erfelijkheid

Tanden bestaan uit tandbeen en tandglazuur. De dikte van het tandbeen en tandglazuur zijn erfelijk bepaald. De dikte van het tandbeen bepaalt hoe wit je tanden zijn. Glazuur is het beschermlaagje wat om de tanden heen zit. Hoe dikker het glazuur is, hoe beter het tandbeen zijn witte kleur kan behouden. Dit is de reden dat de een van nature wittere tanden heeft dan de ander. Je genen hebben ook grote invloed op hoe snel je tanden door de jaren heen zullen verkleuren.

 1. Verkleurde tanden door ouderdom

Door de jaren heen slijten tanden en zal het tandglazuur steeds meer verdwijnen. Hierdoor zullen je tanden door de jaren heen geler worden. Dit is een heel natuurlijk proces wat niet kan worden tegengegaan. Het kan natuurlijk wel worden verbloemd door bijvoorbeeld je tanden te laten bleken.

 1. Medicatie tast de kleur aan

Verschillende medicijnen waarin kleurstoffen zitten, kunnen de tanden verkleuren. Dit is vooral ten sprake wanneer jonge kinderen medicijnen innemen.

 1. Pas op voor barstjes in tanden

In tanden kunnen barstjes ontstaan door bijvoorbeeld een val. Er kunnen zelfs ook barstjes ontstaan als iemand veel knarst met zijn tanden. Heb je daar last van? Probeer dit dan zo min mogelijk te doen.

Externe verkleuring van tanden

Externe verkleuringen zijn verkleuringen die komen door invloeden van buitenaf. Deze verkleuringen vinden vooral aan de oppervlakte van de tanden en kiezen plaats. Externe verkleuringen zijn verkleuringen die bijvoorbeeld komen door voeding en roken.

 1. Letten op bij de volgende voedingsmiddelen

Het helpt al enorm om te letten op wat je eet en drinkt. Sommige drankjes en etenswaren kunnen namelijk je tanden flink verkleuren. Wil je zo lang mogelijk genieten van stralende witte tanden?

Dan kunt u het beste de volgende voedingsmiddelen laten staan:

IJs
Sap
Azijn
Thee
Koffie
Snoep
Rode wijn
Augurken
Rode bieten
Energy drankjes
Koolzuurhoudende drankjes
Rode en donkere sausjes zoals ketchup en sojasaus
Natuurlijk zeggen wij nu niet dat je nooit meer een van bovenstaande voedingsmiddelen mag nuttigen. Wanneer je echter wel zo min mogelijk je tanden wilt laten verkleuren, is het een goed idee om voedingsmiddelen uit dit rijtje niet met regelmaat te nuttigen.

 1. Gele tanden door het roken

Roken is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar tast ook je tanden en kiezen aan. Daarnaast kan roken zelfs vullingen laten verkleuren. Bovendien kunnen door roken ontstekingen in je tandvlees ontstaan. Door zo’n ontsteking kan er weer tandplak tussen je tanden ophopen, waardoor je tanden verkleuren. Daarnaast kunnen zulke ontstekingen voor nog meer nare dingen zorgen in je gebit en zelfs in het kaakbot, waardoor het eigenlijk toch echt het beste is om die sigaretten te laten liggen.

 1. Overige factoren voor verkleuring

Naast bovengenoemde oorzaken, zijn er ook andere factoren waardoor je tanden kunnen verkleuren. Zo kun je door tandsteen een grijsgele gloed over je tanden krijgen. Tandplak geeft je tanden ook een gele gloed. Tandsteen en tandplak kunnen ontstaan door het slecht onderhouden van het gebit.

Zo houd je jouw tanden zo wit mogelijk

Het verkleuren van tanden wordt dus bepaald door de dikte van het tandbeen en de dikte van het laagje tandglazuur dat over tanden en kiezen heen zit. Om het tandglazuur zo goed mogelijk te behouden, is het belangrijk dat je jouw gebit goed reinigt en verzorgt. Wanneer tandglazuur eenmaal weg is, kom het namelijk niet meer terug. Daarnaast kun je letten op wat je drinkt en eet, om de kleur van je tanden zo wit mogelijk te houden.

Wacht niet langer met tanden bleken en maak nu een afspraak

Wil je jouw tanden laten bleken? Kies dan voor ons. Want jouw glimlach is ons visitekaartje. Met vestigingen in Nederland, Duitsland, België en Marokko durven wij ons dé expert in het tanden bleken te noemen. Maak direct een afspraak of bezoek een vestiging bij u in de buurt en wij laten je weer stralen.

Waarom tanden bleken met peroxide afgeraden is

Waarom tanden bleken met peroxide afgeraden is

Tanden bleken met peroxide kan een effectieve manier zijn om de tanden te verbleken, maar het kan ook schadelijk zijn voor het tandglazuur en het tandvlees. Wat is peroxide? Peroxide is een bleekmiddel dat wordt gebruikt in veel tandenbleekproducten. Het kan echter...

De 10 meestvoorkomende oorzaken van gevoelige tanden

De 10 meestvoorkomende oorzaken van gevoelige tanden

Tandgevoeligheid kan een vervelend, maar tijdelijk probleem zijn dat vaak wordt veroorzaakt door bepaalde prikkels zoals temperaturen en bepaalde stoffen. Als je te maken hebt met dit soort tandpijn, vrees dan niet! Hier zijn enkele bekende oorzaken van gevoelige...

Wat doet suiker met onze tanden

Wat doet suiker met onze tanden

Dat suiker slecht is voor het gebit, is bekend. Let daarom op je suiker consumptie. Maar waarom is suiker slecht voor onze tanden? Dat leggen wij in dit blog uit. Waarom is suiker slecht voor het gebit?Wij hebben verschillende bacteriën in de mond. Suiker is slecht...

Is tanden bleken veilig

Is tanden bleken veilig

Tanden bleken lijkt tegenwoordig niet meer een hele bijzondere gebeurtenis. Steeds meer mensen laten hun tanden namelijk bleken. Maar is tanden bleken wel veilig? Of kun je het beter niet doen? Dat vertellen je graag! Of tanden bleken veilig is hangt van de...

Hoe moet je na het tanden bleken voor jouw tanden zorgen

Hoe moet je na het tanden bleken voor jouw tanden zorgen

Wij krijgen na het bleken vaak de vraag. ‘Hoe moet ik mijn tanden verzorgen om mijn tanden langer wit te houden?’ Het is goed om te weten dat je na het bleken van je tanden op een bepaalde manier voor je tanden dient te zorgen. Door dat te doen, houd je zo lang...

Kun je zelf thuis jouw tanden bleken of het beter laten doen

Kun je zelf thuis jouw tanden bleken of het beter laten doen

Sommige voedingsmiddelen kunnen de tanden extra laten verkleuren. Wanneer je graag witte tanden wilt, is de enige mogelijkheid daarvoor het bleken van je tanden. Is het thuis tanden bleken daarom een goed idee of kun je beter de tandarts of een salon bezoeken. Wij...