skip to Main Content
Blog

Wanneer kunt u het beste uw tanden poetsen?

Over het tanden poetsen wordt veel gezegd. Is het 1 of 2 keer per dag poetsen of direct na het eten? Wat is nu eigenlijk waar? Wij leggen het uit.

Waarom poetsen wij onze tanden?

Voordat we gaan uitleggen wanneer u het beste uw tanden kunt reinigen, gaan we eerst terug naar de basis. Waarom poetsen we eigenlijk onze tanden? We poetsen onze tanden om onze mond schoon te maken. Door externe factoren, zoals voedsel, kan er tandplak op onze tanden ontstaan. Dat is een laagje bacteriën dat op onze tanden en kiezen en ook tussen de tanden en het tandvlees zit.

Wanneer we deze bacteriën niet weghalen, kunnen we van het volgende last krijgen:

  • Gaatjes
  • Tandsteen
  • Ontstoken tandvlees
  • Loszittende tanden en kiezen

Om deze narigheden te voorkomen, is het erg belangrijk om uw tanden en kiezen regelmatig te reinigen. Het is ook verstandig om tijdens het poetsen het tandvlees mee te poetsen.

Wanneer kunt u het beste tandenpoetsen?

Het beste kunt u uw tanden 2 keer per dag poetsen. De beste momenten hiervoor zijn na het nuttigen van uw ontbijt en voordat u gaat slapen. U kunt echter beter niet uw tanden direct na het nuttigen van voedsel poetsen. Het beste is om uw tanden een half uur nadat u iets heeft genuttigd te reinigen.

Heeft u halverwege de dag een maaltijd genuttigd waardoor u het gevoel heeft dat u uw tanden een keer extra moet reinigen? Dan is dat helemaal niet erg! Het is juist erg goed om naar dit gevoel te luisteren en uw tanden gewoon een keertje extra te poetsen. Dit gevoel kunt u bijvoorbeeld hebben dat wanneer u met uw tong over uw tanden gaat, ze niet meer heel glad aanvoelen. Dit is vaak het teken van dat er zich etensresten op uw tanden hebben opgehoopt, waardoor er tandplak kan ontstaan. Onthoud alleen wel wat we hierboven al benoemden: poets uw tanden nooit eerder dan een half uur na het nuttigen van een maaltijd.

Het is goed om uw tanden flossen

Naast het poetsen van tanden, is het ook een erg goed idee om uw tanden regelmatig te flossen. Tijdens het flossen gaat u met een zijden draadje tussen uw tanden en kiezen heen en weer. Hierdoor kunt u etensresten tussen uw tanden en kiezen wegkrijgen, die met een tandenborstel lastig te verwijderen zijn. Om te voorkomen dat er tandsteen tussen uw tanden en kiezen ontstaat, is het dus een erg goed idee om regelmatig te flossen.

Wanneer kan ik het beste flossen?

De experts op het gebied van gebitsverzorging zijn het hier niet over eens. De ene groep zegt dat we beter voor het tanden poetsen kunnen flossen. Hun argument hiervoor is dat je de tandplak alvast losmaakt, zodat de tandpasta goed tussen de tanden en kiezen kan komen. Een ander argument van hen is dat we op deze manier ook niet vergeten om onze tanden niet alleen te reinigen, maar ook te flossen.

Flossen na het poetsen

Andere experts zeggen weer dat we beter na het tanden poetsen kunnen flossen. Zij gebruiken hiervoor als argument dat u dan goed de restjes tandplak kunt weghalen die u met een tandenborstel niet heeft weggepoetst.

Regelmatig poetsen

De experts zijn het hierover dus niet met elkaar eens. Het allerbelangrijkste is in ieder geval dat u regelmatig uw tanden poetst en flost. Wij raden u aan om hierbij gewoon de volgorde kiezen die u het fijnst vindt.

Lees meer blogs

Hoe Krijg Je Witte Tanden?

Waarom tanden bleken bij De Tandenbleker Nederland?

Wil je graag jouw tanden laten bleken? Laat dat dan doen door de experts van…

Lees meer

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee?

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee? Iedereen in Nederland mag tanden bleken,…

Lees meer

Waardoor verkleuren tanden?

De een heeft gelere tanden dan de ander. Maar hoe ontstaan verkleurde tanden? Er kunnen…

Lees meer
Tanden Bleken

Is thuis zelf tanden bleken een goed idee?

Het lijkt ideaal: zelf thuis je tanden bleken. Je hoeft er namelijk de deur niet…

Lees meer
Back To Top