Kunnen tanden van binnenuit gebleekt worden?

Kunnen tanden van binnenuit gebleekt worden?

Tanden worden voornamelijk aan de buitenkant gebleekt. Maar wist u al dat tanden ook van binnenuit worden gebleekt? In dit artikel vertellen we u er graag meer over.

Waarom worden tanden van binnenuit gebleekt?

U denkt misschien: als de buitenkant van de tanden hetgeen is dat we zien, waarom zouden we dan tanden van binnenuit bleken? Daar is een heel eenvoudig antwoord op: in sommige gevallen zal het namelijk geen effect zal hebben als een tand van buitenaf wordt gebleekt. Dit is bij dode tanden het geval.

Wat is een dode tand?

Een dode tand is een tand waarbij de zenuw in de tand is afgestorven. Hierdoor stroomt er geen bloed meer naar de tand toe. Een dode tand kan een andere kleur hebben dan de gezonde tanden in een gebit. U hoeft niet altijd last te hebben van een dode tand. Hierdoor kan het zo zijn dat u een dode tand heeft zonder dat u zich daar bewust van bent.

Heeft u last van de dode tand? Heeft u bijvoorbeeld pijn? Dan is het belangrijk dat u naar de tandarts gaat. Door een dode tand kan er namelijk een infectie of een abces in uw mond ontstaan. De tandarts zal eerst proberen om de tand te redden door een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Lukt dat niet? Dan zal hij de tand helaas moeten verwijderen.

Hoe ontstaat een dode tand?

Een dode tand kan door een klap of ongeval ontstaan. Een tand kan ook ‘doodgaan’ als er een groot gat in heeft gezeten. Een dode tand kunt u herkennen aan een blauw en grijzige kleur. Een dode tand kan helaas niet meer gezond worden. Wanneer eenmaal het zenuwkanaal is afgestorven, kan het niet meer genezen.

Waarom ervoor kiezen om een dode tand te bleken?

Doordat een dode tand juist zo’n afwijkende kleur heeft als de rest van het gebit, kiezen veel mensen ervoor om de dode tand te laten bleken. U kunt uw dode tand bijvoorbeeld als enige laten bleken, zodat de tand weer dezelfde kleur krijgt als de rest van het gebit. Wilt u juist een wittere glimlach en bleekt u uw hele gebit? Dan is het niet mooi als u de dode tand niet laat bleken. Het kleurverschil zal na een bleekbehandeling namelijk nog beter te zien zijn. Daarom laten veel mensen na een bleekbehandeling van buitenaf, ook hun dode tand(en) bleken.

Wanneer en hoe kan een dode tand worden gebleekt?

Een dode tand kan na een wortelkanaalbehandeling worden gebleekt. De wortelkanaalvulling heeft dan namelijk het zenuwkanaal van de tand goed afgesloten. Een dode tand wordt van binnenuit met een papje, dat onder andere uit een bleekmiddel, bestaat gebleekt. Een bleekbehandeling dat van binnenuit gebeurt, wordt ook wel een ‘walking bleach’ genoemd. Het bleekmiddel wordt letterlijk in de tand aangebracht. Na de bleekbehandeling wordt de tand afgesloten met een tijdelijke vulling. De dagen daarop wordt dit proces herhaald, totdat de dode tand de gewenste kleur heeft. Als dat zo is, wordt een definitieve vulling aangebracht.

Kunt u zelf een dode tand bleken?

Nee, het is niet mogelijk om zelf een dode tand te bleken. Dat komt doordat de bleeksets die u thuis kunt gebruiken, allemaal zijn bedoeld om tanden van buitenaf te bleken. Doordat er na het bleken van een dode tand ook elke keer weer een vulling moet worden aangebracht, kunt u een dode tand het beste laten bleken door een tandarts.

Spread the word

nl_NLNL
de_DEDE fr_FRFR nl_NLNL