5mei

Wilt u echt goed voor uw gebit zorgen? Dan is het ontzettend handig om te weten welke voedingsmiddelen goed zijn voor uw gebit en welke juist slecht. Hierdoor weet u welke voedingsmiddelen u het beste kunt vermijden en welke voedingsmiddelen u gerust kunt nuttigen.


Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor de tanden?
Wanneer u uw tanden in een goede conditie wilt houden, kunt u het beste deze voedingsmiddelen (zo goed mogelijk) vermijden:
– Snoepgoed
– Citrusvruchten
– Koffie
– Energydrankjes
– Frisdrank


Chips en ander voedsel dat veel zetmeel bevat;
– Alcohol
– IJsblokjes

dit verbaast u wellicht omdat ijsblokjes alleen water bevatten. Door de hardheid van de ijsblokjes is het toch geen goed idee om er op te kauwen.
Daarnaast is er nog het fenomeen ‘plakkend voedsel’. Hiermee wordt voedsel bedoeld dat aan de tanden en kiezen blijft ‘plakken’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan friet, pasta en brood. Daarnaast is er ook voedsel, zoals chips en nootjes, die tussen de tanden en kiezen blijven zitten. Daarom is het een goed idee om na het eten van dit soort voedsel even te flossen en/of kort uw tanden te poetsen. Poets uw tanden echter pas een uur na het nuttigen van een maaltijd of tussendoortje.


Mag ik dan nooit een colaatje drinken?
Natuurlijk mag dat wel, maar let op. Dat bovengenoemde voedsel niet goed is voor uw gebit, betekent niet dat u het nooit mag nuttigen. Het is helemaal niet erg om af en toe wat van bovenstaande te nemen. Alleen is het wel een goed idee om na het nuttigen van bovengenoemd voedsel uw gebit te reinigen. Bij plakkend voedsel kunt u dat dus doen door uw tanden te poetsen en bij voedsel dat tussen uw tanden en kiezen blijft zitten, kunt u dat dus doen door na het nuttigen ervan te flossen. Heeft u een glaasje cola gedronken of voedsel gegeten dat veel suikers bevat? Dan is het een goed idee om uw mond even na te spoelen met mineraal water.


Welke voedingsmiddelen zijn goed voor mijn tanden?
Naast voedsel dat slecht is voor uw tanden, is er ook voedsel dat u zonder nare gevolgen voor uw gebit kunt nuttigen.
Dit is het voedsel wat juist goed is voor uw tanden:
– Melk
– Kaas
– Water
– Yoghurt
– Groenten
– Thee zonder suiker

Zuivelproducten bevatten veel calcium
Zoals u ziet, staan in bovengenoemd rijtje veel zuivelproducten. Zuivelproducten bevatten veel calcium. U heeft calcium nodig voor gezonde tanden en botten. In zuivelproducten komt de natuurlijke suiker lactose voor. Echter is deze suiker volgens veel deskundigen de minst schadelijke suiker voor uw gebit.
Veel groenten en fruit zijn goed voor het gebit
Naast veel zuivelproducten, ziet u ook groenten in het rijtje staan. Veel groenten en fruit bevatten vitaminen en mineralen die goed zijn voor het gebit. Echter moet u met sommige fruitsoorten, zoals citrusvruchten, oppassen. Citrusvruchten bevat namelijk veel zuur en dat kan de tanden aantasten. Bovendien bevat fruit ook fruitsuiker, wat ook uw gebit kan aantasten. Eet daarom ook nooit dan 2 stuks fruit per dag. Het eten van groenten zoals broccoli, selderij, wortelen is niet alleen goed voor uw totale lichamelijke gezondheid, maar ook voor uw gebit.
Wilt u naast gezonde tanden ook stralend witte tanden?
Nu u weet welk voedsel u beter kunt laten staan en welke u gerust kunt nuttigen, moet het helemaal goed komen met uw gebit. Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies, u bepaalt zelf of u de vervolgstap zet. Neem contact met ons op of bezoek een vestiging bij u in de buurt.

Leave a reply

Wij zijn met meer dan 40 locaties gevestigd in 4 landen.

Hoofdkantoor
Onze diensten
Scroll to top