skip to Main Content
Blog

Wat doet alcohol met onze tanden?

Dat alcohol slecht is voor onze tanden is wel bekend. Maar wat doet alcohol met onze tanden, waarom is het niet goed en wat zijn de gevolgen? We beantwoorden al deze vragen in dit artikel.

Waarom is alcohol slecht voor onze tanden?

Alcohol is slecht voor onze tanden doordat door het nuttigen van alcoholische drank onze speekselproductie afneemt. Speeksel beschermt de tanden als het ware. Het eiwit statherine, wat in speeksel zit, heeft een antischimmel werking. Dit stofje beschermt het tandglazuur, waardoor tanderosie zoveel mogelijk wordt voorkomen. Daarnaast zit er ook histatine in speeksel. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat wondjes in de mond snel worden genezen.

Wanneer u door het regelmatig nuttigen van alcohol onvoldoende speeksel produceert, zult u uiteindelijk last kunnen krijgen van uw gebit.

Hoe weet ik of ik te weinig speeksel produceert?

Nuttigt u regelmatig alcohol en bent u bang dat u te weinig speeksel produceert? U komt erachter of u daadwerkelijk te weinig speeksel produceert, wanneer u vaak droge lippen of een droge mond heeft. Is dat bij u het geval? Dan raden wij u aan om naar de tandarts te gaan. Door het uitvoeren van een paar testjes kan hij erachter komen of u inderdaad te weinig speeksel produceert.

Wat zijn de gevolgen van te weinig speeksel?

Wanneer u te weinig speeksel produceert, is de kans groter dat u last krijgt van tandbederf (tanderosie) en ontstekingen in uw tandvlees. Hierdoor verslechtert dus de gezondheid van uw gebit. Dit kan grote gevolgen hebben voor de rest van uw lichaam.

Welke gevolgen kan een slecht gebit hebben op het lichaam?

Wanneer de conditie van uw gebit is verslechterd, kunt u tanden verliezen. Bovendien kan een slecht gebit ook voor de rest van het lichaam nare gevolgen hebben.

Het kan namelijk leiden tot:

  • beroertes
  • meningitis
  • pneumonie
  • hartaandoeningen
  • en zelfs mondkanker

Pas ook op voor een hoge zuurgraad

Naast dat het veel drinken van alcohol kan leiden tot weinig speekselproductie, is er nog een reden waarom het nuttigen van alcohol niet goed is voor ons gebit. Alcohol heeft namelijk over het algemeen een hoge zuurgraad. Een hoge zuurgraad, betekent een lage PH-waarde. En dat is slecht voor onze tanden. Door een hoge zuurgraad wordt het tandglazuur van onze tanden namelijk aangetast. Het tandglazuur is het beschermlaagje van onze tanden. Wanneer het tandglazuur wordt aangetast, kunt u last krijgen van tanderosie. Wanneer u niets aan de erosie doet, zal het glazuur van uw tanden helemaal verdwijnen. Het onderliggend tandbeen kan er zelfs door worden opgelost.

Daarnaast ziet uw gebit er dankzij de tanderosie er een stuk minder mooi uit. Uw tanden zullen namelijk een stuk geler worden en kunnen zelfs bruine verkleuringen krijgen. Bovendien kunnen uw tanden en kiezen door tanderosie ook kleiner worden en dat ziet er uiteraard ook niet mooi uit.

Geniet met mate

Het is niet erg om af en toe een glaasje alcohol te drinken. Uw tanden zullen daar natuurlijk niet direct van uitvallen. Echter is het wel een goed idee om het nuttigen van alcohol zoveel mogelijk te beperken. Denkt u dat u last heeft van tanderosie of ontstekingen in uw mond? Dan kunt u het beste zo snel mogelijk bij uw tandarts langsgaan, zodat hij uw gebit de benodigde behandeling kan geven.

Of kies voor een biertje

Houdt u wel van een glaasje alcohol op z’n tijd? Dan kunt u het beste gaan voor een biertje, want van alle alcoholische drankjes heeft bier de minst hoge zuurgraad.

Lees meer blogs

Hoe Krijg Je Witte Tanden?

Waarom tanden bleken bij De Tandenbleker Nederland?

Wil je graag jouw tanden laten bleken? Laat dat dan doen door de experts van…

Lees meer

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee?

Is tanden bleken met een bleekset een goed idee? Iedereen in Nederland mag tanden bleken,…

Lees meer

Waardoor verkleuren tanden?

De een heeft gelere tanden dan de ander. Maar hoe ontstaan verkleurde tanden? Er kunnen…

Lees meer
Tanden Bleken

Is thuis zelf tanden bleken een goed idee?

Het lijkt ideaal: zelf thuis je tanden bleken. Je hoeft er namelijk de deur niet…

Lees meer
Back To Top